Adjon esélyt az eldobott ruháknak egy másik életre

Már mögötted van a nyári takarítás, vagy csak rád vár? Ha már kiszellőztetted a szekrényeidet, akkor valószínűleg találkoztál néhány (és talán egy egész rakás) dologgal, amelyet már nem fogsz viselni. Szeretnénk bátorítani, hogy ne féljen „ezeket a dolgokat továbbadni“, és megmentse őket egy szemétlerakó illetlen végétől.

70 szoknyája vol és mégis…

… Nem volt mit viselnie. Hányszor álltál a szekrény előtt, és azt mondtad: „Nincs mit felvennem“? Valóban szükségünk van azokra az új szezonális darabokra? Ilyen buktatókról legközelebb beszélhetünk. De most megtaláljuk a választ arra a kérdésre, hogy mit kezdjünk a felesleges textíliákkal. Először is ki kell emelni: mindenképpen a legjobb, ha nem keletkezik pazarlás, és még egy olyan takarítási szertartás során sem, mint a ház takarítása kétségtelenül :-), lehetősége van átgondolnia vásárlási szokásait.

Lehet, hogy a dolgok hasznosak a barátok, a családtagok, a jótékonysági szervezetek számára, vagy egyszerűen kicserélheti másra a swap nevű rendezvényeken, amelyek nemrégiben kezdtek megjelenni Szlovákiában (hurrá!). Aztán természetesen vannak olyan darabok, amelyeket már csak portörlő-ként használna.

Ha ez az utolsó lehetőség, vagy akár életképes darabok, amelyeket valóban kinek adnia, akkor supp mindent a textilgyüjtő konténerbe!

Kidobott textíliák vándorlása

Reméljük, hogy a lakóhelyén kéznél vannak. Ezeket a gyűjtőkonténereket általában három vállalat egyike birtokol (vagy birtokolt): Humana, Eco Textil vagy Revenge. A második néven szereplő vállalat eredetileg Lengyelországból származik, és valamikor az évforduló környékén beszüntette tevékenységét területünkön. Az Eco Textil konténerekből származó textíliákat azonban más cégek kiürítették és elszállították, és fokozatosan átveszik az „elhagyott“ konténereket használatra, és úgy gondoljuk, hogy hosszú távon gondoskodnak róluk.

Mi történik azokkal a textíliákkal, amelyeket konténerbe dob? Ezután tovább szétválogatják, és a legviselhetőbb része viszonteladás céljából turkálókba kerül (becslésünk szerint körülbelül 30%), egy részét olyan vállalatoknak adják el, amelyek további alapanyagként használhatják (10-30%), a többit pedig ideális esetben égetőművekbe küldik, ahol alternatív üzemanyagként használják és energiát termelnek.

Nyilvánvaló, hogy ez egy kifinomult működő rendszer, és valljuk be: életképes vállalkozás. És ez tetszik nekünk, mert ez a körforgásos gazdaság megnyilvánulása!

Textil, ahogyan nem ismeri

De hisszük, hogy megismeri! Minden megtörténhet a régi pólójával. Például újjászülethet a ház hőszigetelésének részeként. Az SK-Texnél tudjuk, hogy a textil kiváló funkcionális anyag: és akkor is megtartják tulajdonságaikat, ha gyárunkban darabjaikra tépjük őket.

Nagy a hőfelhalmozódási képessége, ami a szigetelő tulajdonságaiban is megmutatkozik. Bent tudja tartani a hőt, majd hidegebb időben kifelé továbbítja, melegebb időben pedig fordítva: melegítve a házat, felhalmozza magában a hőt, majd visszaküldi a térbe. Más szavakkal – ha önt melegen tartotta, a házával ezt miért ne tehetné ?

Ezért úgy döntöttünk, hogy ökológiai szigetelést készítünk belőle, és így alternatívát hozunk az ásványi (üveg) vattának vagy a polisztirolnak. És lehet, hogy még nem jött rá, hogy például autójának csomagtartóját újrahasznosított textíliák borítják.

 

Mindig jobb válogatni, mint nem válogatni

Szlovákiában a becslések szerint évente 50–100 000 tonna textilhulladék keletkezik. Még akkor is, ha sikerülne kibővíteni a termelést 10 000 tonna hulladék feldolgozására (úgy gondoljuk, hogy jövőre ;-)), akkor is a teljes mennyiségnek csak körülbelül 10% -át tudnánk feldolgozni. Eddig mintegy 4000 tonna hulladékot dolgoztunk fel, körülbelül 50% -a különböző országokból származó „konténer“ gyűjtésből származik.

Jelenleg nem igazán ismerünk hatékonyabb rendszert az eldobott textíliák felhasználására, és támogatunk minden olyan tevékenységet, amely meghosszabbítani kívánja a textília élettartamát. Ha a textíliát a kommunális hulladékba dobja, az sajnos Szlovákiában, általában hulladéklerakóban, vagy a Kassai vagy a Pozsonyi szemétégetőben végzi.

Mivel a legtöbb textil különféle szintetikus anyagokat tartalmaz, egyrészt ezek nem bomlanak le olyan gyorsan egy hulladéklerakóban, és fennáll annak a veszélye is, hogy más káros anyagok képződjenek más hulladékkal érintkezve. Ugyanakkor a textil könnyű, de nagy területet foglal el a hulladéklerakóban. Kérjük, ne feledje ezt, amint elkészít egy általános ruhásszekrényt, és a megmosott textíliákat a gyűjtőtárolókba dobja.

Ha többet szeretne megtudni az autóipar, az építőipar és a kertészet újrahasznosított termékeiről, bármikor vegye fel a kapcsolatot a sk-tex@sk-tex.com címmel.

Várni fogunk!

 

Zabezpečujeme výrobu izolácií z recyklovaného textilného materiálu.

+421 948 049 282

We focus on producing products from recycled textile waste.

+421 948 049 282

Újrahasznosított textilhulladékból biztosítunk termékek előállítását.

+421 948 049 282

Wir realisieren die Herstellung von Produkten aus recycelten Textilabfällen.

+421 948 049 282